
LinkedIn creatormodus: 11 zaken die je als ondernemer moet weten
Is het je opgevallen dat sommige LinkedIn-leden hashtags hebben onder hun kopregel? Het heeft alles te maken met de functie creatormodus. Iedereen kan creator mode aanzetten. Dus ook met een gratis account. Met creatormodus aan kunnen je berichten 15 – 35% meer bereik krijgen. In dit blog heb ik de 11 belangrijkste zaken die je over LinkedIn creatormodus moet weten op een rij gezet.
1.Wat is LinkedIn creatormodus?
Creatormodus is een instelling op je profiel die als doel heeft de content die je deelt een prominentere plaats te geven op je profiel. LinkedIn stelt je hiermee in staat een echte ‘content creator’ te worden. Content creators zijn volgens LinkedIn “leden die regelmatig kennis delen met hun professionele netwerk om hun expertise te laten zien, gesprekken hierover op gang te brengen en communities rond gemeenschappelijke interesses op te bouwen.”
LinkedIn creatormodus maakt het makkelijker om te laten zien waar jij van bent en waarin jij uitblinkt.
2. Waar vind je LinkedIn creatormodus?
Als je op je profiel staat (ga naar ‘ik’ in het menu – ‘profiel weergeven’) en naar beneden scrolt, kom je bij je dashboard met statistieken. Onder je statistieken zie je bij Resources creatormodus.
3. Hoe zet je LinkedIn creatormodus aan?
Klik op creatormodus in je dashboard als het schuifje nog op uit staat.
Zodra je op creatormodus klikt, word je gevraagd maximaal 5 onderwerpen te selecteren waarover je berichten publiceert. LinkedIn zet er zelf een # voor. Dat hoef je dus niet te doen. De hashtags worden zichtbaar onder je kopregel. Je bent niet verplicht om onderwerpen te selecteren. Maar als je creatormodus besluit aan te zetten, is het logisch dit wel te doen. Het maakt jouw expertise nog meer zichtbaar op je profiel.

Zoals je hieronder ziet, verschijnen de hashtags onder je kopregel. Als je de geselecteerde hashtags ook gebruikt in je LinkedIn berichten, leidt het tot 5% meer bereik van de content die je deelt.
4. Hoe weet je welke hashtags goed zijn om te gebruiken?
Kies hashtags die het beste aansluiten bij je expertisegebied. Vervolgens kun je kijken hoeveel volgers een hashtag heeft. Dat kun je op 2 manieren doen:
- Gebruik deze url: https://www.linkedin.com/feed/hashtag/?keywords=linkedin en vervang het woord LinkedIn aan het einde door een woord dat op jouw expertise van toepassing is. Dan zie je hoeveel volgers die hashtag heeft.
Hieronder zie je het verschil in volgers tussen 2 aanverwante termen. Logisch dat een bredere term meer volgers heeft. Gebruik je Nederlandstalige hashtags, dan hebben die vanzelfsprekend minder volgers.

2. Een 2e manier om het aantal volgers te achterhalen, is door LinkedIn Hashtags als Chrome extension toe te voegen. Als je dan in een LinkedIn bericht over een hashtag gaat met je muis, zie je meteen hoeveel volgers die hashtag heeft.
Als je creatormodus aanzet, gebeurt het volgende op je profiel:
- Onder je kopregel verschijnt ‘Heeft het over’ met daarachter de onderwerpen die je hebt ingevuld.
- Het aantal volgers verschijnt ook in je profielintroductie (zie screenshot bij vraag 3), onder je locatie.
- Je kunt je website-url toevoegen zodat die zichtbaar is onder de hashtags (zie tip 11).
- De voorkeursbutton wordt ‘volgen’ in plaats van ‘connectie maken’. Dus als mensen die nog geen connectie zijn op je profiel komen, zien ze de button ‘volgen’ in plaats van ‘connectie maken’.
- ‘Uitgelicht’ en ‘activiteit’ komen hoger op je profiel.
- Je krijgt de mogelijkheid om nieuwsbrieven te publiceren, live te gaan op LinkedIn en audio evenementen te organiseren (zie 9).
Kortom: wat je doet op LinkedIn wordt prominenter zichtbaar en je krijgt meer ‘contentvormen’ tot je beschikking.
6. Waarom is ‘volgen’ nu de voorkeursbutton?
Voor mensen met wie jij nog niet gelinkt bent, wil LinkedIn het makkelijker maken om jouw berichten en activiteiten te volgen. Daarom is ‘volgen’ als voorkeursbutton geïntroduceerd.
7. Kun je nog steeds een connectie maken?
Je kunt nog steeds een connectie maken. Alleen zit die knop nu wat meer verborgen. Door op de button ‘meer’ te klikken vind je de optie ‘connectie maken’. Op mobiel vind je deze optie door op de 3 puntjes te klikken naast ‘bericht’.

Heb je creatormodus aangezet, dan kun je de voorkeursbutton niet wijzigen.
8. Is LinkedIn creatormodus voor iedereen relevant?
Publiceer je geen eigen content of ben je niet echt actief op LinkedIn, dan heeft deze functie weinig toegevoegde waarde. Publiceer je circa twee of meer berichten per week, dan is het aan te raden de optie aan te zetten. Zeker omdat er ook andere opties aangekoppeld worden (zie vraag 9.)
9. Zijn er nog meer voordelen van LinkedIn creatormode?
Heb je creatormodus aanstaan, dan kun je LinkedIn nieuwsbrieven maken, toegang krijgen tot LinkedIn Live en LinkedIn audio en gebruikmaken van Volg-tools. Je ziet het in onderstaande afbeelding.
LinkedIn nieuwsbrieven
PS: Abonneer je meteen even op mijn LinkedIn nieuwsbrief, als je geen LinkedIn tips wilt missen 😉.
LinkedIn live
- Dat je meer dan 150 volgers en/of connecties hebt.
- Dat je recent berichten hebt gedeeld in diverse formats (artikelen, berichten met tekst, video).
- Dat je de richtlijnen van LinkedIn volgt als het gaat om het handhaven van een professionele community.
- Daarnaast moet je voor LinkedIn live een aanvraag indienen. LinkedIn live aanvragen kan via deze link.
LinkedIn audio-evenementen
Deze optie is nu voor iedereen toegankelijk die creatormodus aan heeft staan. Vergelijk het met Clubhouse. Een audio event is een soort podcast maar dan met live publiek.
LinkedIn volgtools
Hiermee kun je een gepersonaliseerde link of knop aan bijvoorbeeld je website toevoegen.
10. Wat is het effect van LinkedIn creatormodus op het bereik van berichten?
Onderzoek van Richard van der Blom naar het LinkedIn algoritme (oktober 2022) laat zien dat creatormodus een groot effect heeft op het bereik van je berichten. Met creatormodus aan kunnen je berichten 15 – 35% meer bereik krijgen. Zorg dan wel dat je gemiddeld twee of meer berichten per week publiceert.
Het onderzoek laat ook zien dat je volgers veel sneller groeien met creatormodus aan. Uiteraard hangt dit samen met het aantal berichten dat je per week publiceert. Hoe vaker je publiceert, hoe sneller de groei.
1 tot 2 keer per week > 3x meer groei in volgers
3 tot 4 keer week > 5x meer groei in volgers
5 of meer keer per week > tot 8 keer meer groei in volgers
11. Voeg je url toe aan je introductie
Zet je creatormodus aan, dan kun je ook je website toevoegen onder de hashtags. Klik hiervoor op het potloodje onder je achtergrondafbeelding bovenaan je profiel en scrol helemaal naar beneden. Daar vind je de optie.
Met dit blog heb je alle ‘ins en outs’ kunnen ontdekken van creatormodus. Een interessant feature voor iedereen die een content creator is of wil worden.
👉 Ik ben benieuwd of jij de optie al hebt aanstaan. Laat het eens weten in de comments.
Dit bericht heeft 0 reacties