skip to Main Content
Wijnand Geuze In Studio LINKfotografe | PRminded | LinkedIn Trainer & Personal Branding Op LinkedIn | Bavel, Breda, Tilburg

[Interview] Het geheim van een goede Linkedin profielfoto

Je profielfoto, het is een van de eerste dingen die mensen zien als ze op je LinkedIn profiel komen. Ook bij een zoekopdracht op LinkedIn, is het je foto die de aandacht trekt. Het eerste contact, de eerste indruk waar men het altijd over heeft. Die maak je op LinkedIn met je profielfoto. Wat is dan het geheim van een goede LinkedIn profielfoto? Om dat te ontdekken interviewde ik Wijnand Geuze, dé LinkedIn profielfotograaf van Nederland.

Meer dan 10.000 portretten maakte hij in zijn 12,5-jarige loopbaan als fotograaf. Dat een profielfoto meer is dan even snel een kiekje maken, merkte ik toen ik zelf bij hem op de foto ging. Ik ervaarde diepgang, betrokkenheid en vakmanschap. Dat maakte me nieuwsgierig naar Wijnand’s manier van kijken en werken.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Wat is nu een goede LinkedIn profielfoto?

“Op je profielfoto wil je jouw sterkste kant laten zien. Zo simpel is het. Dat gaat over jou, maar ook over wie en wat je wilt bereiken.”

Maar hoe kom je daar achter als je iemand niet kent? Hoe ga je te werk?

“De basis van iedere fotoshoot is een intakeformulier. Ik vraag dingen als ‘wat zijn woorden die bij je passen.’ Dan komt er van alles voorbij. Van krachtig, tot lief, zelfverzekerd of professioneel. Maar ook vragen als ‘welk type klanten heb je, wie wil je aanspreken?’. Zijn het mensen met grote boten in Cannes die stoer lopen te doen? Dan pas je je daarop aan, als je dat wilt. Zit je in de zorg, of werk je met IT’ers? Dan kun je wel heel zelfverzekerd of arrogant overkomen, maar dat nodigt deze mensen niet uit om met je te werken. Dus je maakt een keuze in het aspect dat je wilt belichten van jezelf. Je moet daarbij natuurlijk wel jezelf blijven. Dan trek je mensen aan die bij je passen.”

En dan komt het moment dat de shoot gaat beginnen. Terugdenkend aan mijn eigen fotoshoot bij jou, vond ik dat ineens heel spannend.

“Een fotoshoot maakt meer los dan je denkt. 95% van de mensen is onzeker over op de foto gaan. Hoe dat komt? Het begint al vaak als je klein bent en door pappa of mamma op de foto wordt gezet. ’Even lachen, wordt er gezegd’. Terwijl dat niets met vriendelijkheid en zelfvertrouwen heeft te maken. Daar komt de schoolfotograaf nog bij die in een minuut een foto van je maakt en je niet altijd op de beste manier begeleidt. En zo kun je nog wel even doorgaan.”

“Als je je hele leven slechte foto’s laat maken door fotografen die geen tijd voor je nemen, krijg je continue de bevestiging dat je niet mooi op de foto staat. Het zijn mini trauma’s die je oploopt. Op een gegeven moment ga ja vanzelf denken dat je niet fotogeniek bent. Daar komt bij dat je jezelf dagelijks in de spiegel ziet en dat ziet er anders uit dan op een foto. Het heeft te maken met je spiegelbeeld. Vergelijk het met het horen van je eigen stem op een opname of filmpje. Je spiegelbeeld matcht niet met wat je op de foto terugziet. Ook daardoor hebben mensen een minder positief beeld van zichzelf op de foto.”

Niet gek dat een fotoshoot best een dingetje kan zijn. Je wordt letterlijk in de spotlights gezet. Het is echt iets tussen jou en de fotograaf.

Hoe zorg je dat mensen ondanks de spanning toch het beste van zichzelf laten zien?

Wijnand Geuze geeft Anneke van der Voort aanwijzingen | PRminded | LinkedIn trainer & personal branding op LinkedIn | Bavel, Breda, Tilburg

“Coaching tijdens een fotoshoot is heel belangrijk. Ik help mijn klanten om het stuk van zichzelf te laten zien dat ze graag willen benadrukken. Dan laat ik ze bijvoorbeeld teruggaan naar een moment waar ze volledig in flow waren en deden waar ze goed in zijn. Het is niet de staat die je standaard hebt. De meeste mensen twijfelen heel veel over zichzelf. Die twijfel is wat ze in zichzelf herkennen. Dat is hun zelfbeeld. Door mensen tijdens de shoot te coachen, laat ik ze ervaren dat ze die krachtige kanten altijd in zich hebben.”

Er is dus een soort ‘voor en na de fotoshoot-effect’?

“Absoluut. Ik zie een groot verschil tussen hoe mensen aankomen en hoe ze weggaan. Ze hebben weer even contact gemaakt met dat aspect van zichzelf wat hen zo krachtig maakt. De profielfoto die we hebben gemaakt, is daar het tastbare bewijs van. Dat kan life changing zijn. Ik heb bijvoorbeeld mensen gehad die opeens beseften dat je karakter veel meer waard is dan je uiterlijk.”

Een van de thema’s in jouw werk is charisma. Is dat niet iets voor de Obama’s van deze wereld?

“Dat is wat veel mensen denken. Maar het mooie is dat charisma geen eigenschap is die je bezit of niet. Het is ook geen kunstje of truc. Charisma is iets wat je kunt aanleren. Het is een vaardigheid. En om vaardig te worden, moet je oefenen met de 3 pijlers van charisma: zelfvertrouwen, focus en connectie maken.

Zelfvertrouwen gaat over vertrouwen hebben in je capaciteiten. Oprecht geloven dat je het recht hebt om hier te staan en gehoord te worden. Dat je ‘goed genoeg’ bent. Focus wil zeggen dat je aanwezig bent in het moment. Ergens met aandacht zijn. Connectie maken of toegankelijkheid heeft te maken met hartelijkheid uitstralen. Gemeend een connectie maken en bereid zijn om naar de ander te luisteren. Wanneer je deze drie pijlers onder de knie hebt, ben je charismatisch. Charisma is een kwestie van oefenen en gewoon doen.”

Je biedt ook charisma fotoshoots aan. Dat is dus in feite voor iedereen interessant?

In een charisma fotoshoot staan de 3 pijlers van charisma centraal. Het is een uitgebreide fotoshoot waar ik meer tijd voor neem, en waarbij je met verschillende foto’s naar huis gaat. Hoewel ik in alle foto’s een combinatie van de 3 aspecten van charisma wil zien, voert per foto één aspect de boventoon.

Onlangs vierde Wijnand 12,5 jaar LINK Fotografie. Meer dan 10,000 portretten heeft ie inmiddels gemaakt.

Wat drijft jou in je vak? Wat maakt dat jij iedere keer weer het beste uit jouw klanten haalt met als tastbaar resultaat een passende LinkedIn profielfoto?

Anneke van der Voort interviewt Wijnand Geuze van LINKfotografie | LinkedIn trainer & personal branding op LinkedIn | Bavel, Breda, Tilburg

“Ik wil dat mijn klanten zien dat ook zij fotogeniek kunnen zijn. Als je dat doortrekt gaat het 100% over zelfacceptatie. Als ik met klanten praat tijdens een shoot, is er van alles dat ze niet mooi vinden. ‘Mijn wangen zijn te dik, mijn voorhoofd te groot. Ik ben lelijk.’ Mensen zeggen echt de vreselijkste dingen over zichzelf. Ik probeer het luchtig te maken. Ik begrijp dat zij het geloven, maar dan vraag ik ze ‘als je naar de foto van iemand anders zou kijken, zou je ze dan ook zo beoordelen?’.

Zelfacceptatie heeft niets met schoonheid te maken. Vaak hebben mooie vrouwen het minste zelfvertrouwen over hun uiterlijk omdat er zoveel vanaf hangt. Zelfacceptatie betekent jezelf goed genoeg vinden in alle aspecten.”

Je bent natuurlijk niet meer dezelfde fotograaf als 12,5 jaar geleden. Hoe hebben al die portretten jou gevormd?

“Door alle mensen die ik heb ontmoet, ben ik heel erg veranderd als persoon. Ik zie hoe diep een fotoshoot kan gaan. Soms staan mensen huilend in de studio omdat ze niet naar hun eigen foto willen kijken. Mensen die niet kunnen accepteren hoe ze er op staan.

Vroeger vond ik dit niet fijn, betrok ik het op mezelf. Dat ben ik gaan onderzoeken, en dat doe ik nog steeds. Ik ben me meer op zelfacceptatie gaan richten en daardoor is mijn werk interessanter geworden. Waar ligt het aan dat mensen zo naar zichzelf kijken?

Mijn doel is nu anders. Vroeger was het doel een goede foto maken. Nu help ik mensen zichzelf te accepteren, zelfvertrouwen te hebben en zichzelf te zien als krachtig persoon. Met een betere foto als resultaat.”

Er gaat dus meer schuil achter een LinkedIn profielfoto dan je denkt. Welke sterke kant wil je benadrukken en hoe zorg je dat dat overkomt op de foto? Dat kan alleen met de juiste begeleiding van een goede fotograaf. Wijnand dus😉. En bijzonder om te horen hoe je door diepgang te blijven zoeken in je werk en contact te maken met je drijfveren, je nooit uitgeleerd bent.

Dank Wijnand voor dit gesprek. Inspirerend!

Wil je meer weten over een LinkedIn profiel fotoshoot met Wijnand Geuze? Klik dan hier.

Ook interessant voor je:

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top