skip to Main Content
Hoe Gebruik Je LinkedIn Video | | Anneke Van Der Voort-Kruk, PRminded | Adviseur Social Media Plan | Online Profileren | LinkedIn Trainer | Voor ZZP En MKB | Bavel, Breda, Tilburg

Hoe gebruik je LinkedIn video?

De nieuwe LinkedIn lay-out is bij iedereen inmiddels uitgerold.  Het goeie nieuws is dat LinkedIn in ontwikkeling blijft en al diverse nieuwe features heeft toegevoegd.  LinkedIn video is er daar een van. Ik ben er sinds drie weken volop mee aan het experimenteren. Graag deel ik mijn ervaringen en ik heb uiteraard een aantal praktische tips voor je.

LinkedIn video – zo weet je of je die optie al hebt

LinkedIn video - afbeelding van video icoon | Anneke van der Voort-Kruk, PRminded | Adviseur Social Media Plan en Strategie | LinkedIn trainer | voor ZZP en MKB | Bavel, Breda, Tilburg

Net voor mijn vakantie zag ik ineens een video icon op mijn telefoon, toen ik een update op LinkedIn wilde plaatsen. Op de desktop versie heb ik de optie nog niet. Maar in berichten van anderen over dit onderwerp, zag ik dat de video feature al wel op desktop beschikbaar is.

De video feature wordt nu stap voor stap ook in Nederland uitgerold, dus het kan zijn dat je die nog niet hebt. Dan even geduld. Neem juist de komende periode de tijd om alvast met video ‘droog’ te oefenen. Dan ben je straks helemaal klaar om je netwerk te verrassen met al je tips en inzichten.

LinkedIn video – durf jij het aan?

Ook al had ik al diverse video’s op mijn Facebook bedrijfspagina geplaatst, toch moest ik een drempel over om met LinkedIn video aan de slag te gaan. Op LinkedIn heb ik een groot netwerk en het idee dat al mijn zakelijke connecties mijn video’s zien was op een of andere manier best spannend.

Toch wilde ik heel graag deze stap nemen want zelf vind ik video ‘heel erg echt’; je komt letterlijk dichtbij. Ik zie het als een hele goeie manier om mensen aan je te binden.

Op video kunnen mensen je zien en horen. Echter kan het niet. Over authenticiteit gesproken:-).

Na een stuk of 4 video’s ben ik inmiddels super blij dat LinkedIn deze optie heeft toegevoegd. Ik merk dat de video’s goed bekeken worden, ik krijg leuke reacties en met een ‘call to action’ aan het eind van een video groeit straks ook mijn mailinglijst. Als je wilt weten wat ik bedoel, kijk dan even de video hieronder.

Overigens kun je de LinkedIn checklist waar ik het in de video over heb inmiddels downloaden.

Gebruik video om mensen aan je te binden - afbeelding van LinkedIn video | Anneke van der Voort-Kruk, PRminded | Adviseur Social Media Plan en Strategie | LinkedIn trainer | voor ZZP en MKB | Bavel, Breda, TilburgLinkedIn video – waarom zou je?

Wat wil jij graag bereiken? Met wie zou jij graag in contact komen? Welke connecties wil je graag maken op LinkedIn?

Video stelt je echt in staat een groter publiek te bereiken. Ik merk dat het aantal mensen dat mijn profiel heeft bekeken sinds ik met video bezig ben, behoorlijk is gestegen. Ook heeft het al tot een aantal leuke nieuwe afspraken geleid. Te gek toch?

In feite is het niet anders dan het schrijven van een blog. Toch verwacht ik hiermee weer andere mensen te bereiken. Er zullen genoeg mensen zijn die liever een video van 2 minuten bekijken in plaats van een blog te lezen (en andersom natuurlijk ook).

Dus als je maar enigszins denkt, “mmm, zal ik ook met video beginnen op LinkedIn?”, doe het dan gewoon. Het gaat je echt nieuwe dingen opleveren!

LinkedIn video – wat je moet weten

De maximale duur van de video’s die je kunt plaatsen is 10 minuten. Nu is 10 minuten over het algemeen (te) lang om naar te kijken en adviseren de meeste video experts een videolengte van 30 seconden tot maximaal 5 minuten.

Verder kun je nog geen ‘live’ verslag maken van een gebeurtenis of event, net als met Facebook Live. Bij Facebook Live kijkt de kijker direct mee vanaf het moment dat je aan het opnemen bent en kun je terwijl je opneemt reacties krijgen en vragen beantwoorden. Dat kan bij LinkedIn nog niet, maar ook dat schijnt er aan te komen.

Op dit moment neem je de video op binnen de LinkedIn app of gewoon met je video-optie van je telefoon. Zelf vind ik dit een prima optie. Je kunt nog even rustig de video bekijken en over doen als je niet tevreden bent.

LinkedIn video – hoe begin je?

Bij mij werkt het het beste als ik een kort script vantevoren maak en op papier zet. Heb je moeite om een onderwerp te verzinnen? Twee suggesties alvast: Beantwoord bijvoorbeeld  een vraag die je onlangs hebt gehad van een klant of geef een tip op jouw vakgebied.  Dat zijn eenvoudige manieren om mee te beginnen.

Wil je zitten of staan? Het kan allebei. Doe wat het gemakkelijkst voelt, dan kom je het meest natuurlijk over.

Oefen je verhaal even twee of drie keer zonder op te nemen en druk vervolgens op ‘record’. Nog niets aan de hand als het niet meteen goed is. Je kunt zo vaak opnemen als je wilt. Wel merk ik zelf dat de eerste of tweede opname vaak het spontaanste overkomt. En een tip: wees niet te kritisch, anders durf je nooit een video te plaatsen.

Je zult overigens zelf moeten bepalen hoe formeel en ‘glad’ je vindt dat je video moet zijn. Het hangt af van je eigen voorkeuren en van je doelgroep. Van mij mag het wel een beetje casual. De boodschap moet natuurlijk wel duidelijk overkomen en relevant zijn.

Ik ben ook erg benieuwd naar jouw mening wat dit betreft. Laat gerust een reactie achter onder dit blog.

LinkedIn video – wat heb je nodig?

In feite kun je zo met je mobiele telefoon beginnen en een soort selfie video maken (zonder selfie stick dus). Toch zijn een paar ondersteunende middelen wel handig. Ik gebruik het volgende:

Statief

Hoe gebruik je LinkedIn video - afbeelding van statief | Anneke van der Voort-Kruk, PRminded | Adviseur Social Media Plan en Strategie | LinkedIn trainer | voor ZZP en MKB | Bavel, Breda, Tilburg

Een statief is erg handig om je telefoon op te plaatsen. Ik gebruik de Hama Statief Star 63 met een apart opzet stuk voor je telefoon.

Geluid

Hoe gebruik je LinkedIn video - afbeelding van microfoontje | Anneke van der Voort-Kruk, PRminded | Adviseur Social Media Plan en Strategie | LinkedIn trainer | voor ZZP en MKB | Bavel, Breda, Tilburg

Ook heb ik een microfoontje om mijn stem wat minder hol te laten klinken. Deze Rode Smartlav doet voor mij nu nog wat ie moet doen.

Selfiestick
Hoe gebruik je LinkedIn video - afbeelding van selfiestick | Anneke van der Voort-Kruk, PRminded | Adviseur Social Media Plan en Strategie | LinkedIn trainer | voor ZZP en MKB | Bavel, Breda, TilburgOm te zorgen dat ik vanaf meerdere locaties kan opnemen, heb ik net een selfiestick aangeschaft. Deze kan ik op afstand bedienen. Op naar het bos, de stad, enz. om opnames te maken. Dit zal zeker weer een nieuwe drempel zijn, maar ik heb er zin in.

LinkedIn video – welke tekst zet je erbij?

Als de video in de tijdslijn van je netwerk verschijnt, speelt hij af zonder geluid. Mensen moeten het geluid aanzetten om je video te horen. Het is dus heel belangrijk dat je in de begeleidende tekst bij de video duidelijk aangeeft waar de video over gaat. Dit zal bepalen of mensen zullen klikken of niet.

Je hebt maximaal 700 tekens voor de tekst. Probeer het zo aantrekkelijk mogelijk te maken zodat meer mensen je video willen bekijken.

Tag ook gerust mensen uit je netwerk die je op de video wilt wijzen (overdrijf het niet). Dat draagt bij aan een groter bereik. Degenen die je tagt krijgen hier een melding van en de kans is groot dat zij de video zullen liken (tenzij je iedere keer dezelfde mensen tagt).

Gebruik je al #hashtags?

Ik werk sinds kort ook met hash tags in mijn berichten op LinkedIn. Niet in alle berichten die ik plaats, maar wel in door mezelf gecreëerde  content. Hiermee worden je berichten goed gevonden als mensen zoeken naar content op LinkedIn.

LinkedIn video – editen van je video

Vaak wil je nog even knippen in het begin of einde van de video. Ik gebruik hier het programma iMovie op mijn iPhone voor. De reden is dat ik het zo simpel mogelijk wil houden en er geen uren mee bezig wil zijn.

Voor langere video’s, die ik bijvoorbeeld voor trainingsdoeleinden gebruik, werk ik met Wondershare Video Editor. Maar voor een straight forward LinkedIn video is iMovie tot nu toe voldoende gebleken.

Was dit blog nuttig voor jou? Super als je het deelt of liket.

En natuurlijk ben ik erg benieuwd of jij de LinkedIn video optie al hebt of er al naar uitkijkt? Laat gerust een reactie achter.

Meer LinkedIn tips?

Download dan de GRATIS Ultieme LinkedIn Checklist. Met 21 verbeterpunten voor meer zichtbaarheid en klanten.

De ultieme LinkedIn checklist | Anneke van der Voort-Kruk, PRminded | Adviseur Social Media Plan en Strategie | LinkedIn trainer | voor ZZP en MKB | Bavel, Breda, Tilburg

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Beste Anneke.
  Ten eerste dank voor je tips
  Gisteren had ik opeens de video optie en vandaag weer verdwenen.
  Enig idee hoe dit is op te lossen?

  Met vriendelijke groet

  Peter Los
  Ambassador Bunzl Foodservice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top